„Magyarország 20 éve a NATO tagja” címmel hirdetett vetélkedőt a kadétprogramban részt vevő középiskolák részére – a Honvédelmi Minisztérium megbízásából és támogatásával – a Honvéd Kulturális Egyesület. A verseny döntőjét december 9-én, hétfőn tartották a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

A Honvédelmi Minisztérium Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából hirdette meg a versenyt a kadétprogramban részt vevő középiskolák részére. A megmérettetés célja az volt, hogy a fiatalok jobban megismerjék Magyarország NATO-kötelezettségeit és elmélyítsék a Magyar Honvédség missziós szerepvállalásával kapcsolatos ismereteiket. A vetélkedő szervezését és lebonyolítását a Honvédelmi Minisztérium megbízásából a Honvéd Kulturális Egyesület végezte. A verseny fővédnöki tisztét Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára töltötte be.

A megmérettetésre tizenhét oktatási intézmény jelentkezett, négyfős csapatokban. Az első fordulóban a résztvevőknek „Miért fontos Magyarország számára a NATO-tagság?” címmel kellett két oldal terjedelmű beszámolót készíteniük és elektronikus úton elküldeniük a szervezőknek. Az elkészült anyagok értékelése alapján hét középiskola jutott be a döntőbe.  A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott rendezvényen a fiatalok egy egész napon át különböző feladatokban mérték össze tudásukat azért, hogy a legjobbak lehessenek.

A végső megmérettetés hivatalos megnyitóján Sipos Gábor nyugállományú ezredes, a Honvéd Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte a versenyzőket, majd eredményes szereplést kívánt a fiataloknak.

A döntő forgatókönyvének megfelelően két témában otthoni felkészülést igénylő feladatot kaptak a csapatok. Először egy „közvélemény-kutatást” kellett végezniük diáktársaik körében, hogy mennyire tájékozottak a NATO-ról. Beszámolójukat a zsűri tagjai előtt kellett megtartaniuk, amire minden csapat öt percet kapott. A zsűri értékelésénél fontos szempont volt az ötletesség, a valósághű adatok elemzése és a tanulságok levonása. A tanácskozás során a téma adott volt: „Egy esetleges európai uniós önálló hadsereg felállítása mennyiben befolyásolná a NATO érdekeit”. A szakértői vitában a csapatból egy fő vett részt, akinek az volt a feladata, hogy a vita során a magyar érdekeket is figyelembe véve fejtse ki álláspontját, amit megfelelő érvekkel is alá kellett támasztania.  A feladatban a vitakészséget értékelte a szakmai zsűri.  A rendezvényen puzzle, filmvetítés és a kérdőív várt még a versenyzőkre.

A zsűri elnöki posztját Debrenti Félix, a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács elnöke töltötte be, a szavazó bizottság tagjai Kis Ákos kormánytisztviselő, a HM Oktatási-, Tudományszervező és Kulturális Főosztály Honvédelmi Nevelési és Ifjúságstratégiai Osztály szakreferense, valamint Sipos Gábor nyugállományú ezredes voltak. „A csapatok kitűnő felkészültségről tettek tanúbizottságot, ezt az eredmény is tükrözi. A legjobban teljesítő csapat és a „sereghajtók” között mindössze hat pont volt a különbség, míg a harmadik helyezett csupán négy ponttal csúszott le az első helyről” – hangsúlyozta Sipos Gábor nyugállományú ezredes.

A versenyen első helyezést értek el a Szolnoki SZC Rózsa Imre Középiskolája és Kollégiuma diákjai, második lett a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium (Kiskunmajsa) csapata, míg a dobogó harmadik fokára az Ózdi József Attila Gimnázium képviselői állhattak fel.

Forrás: honvedelem.hu