SZAKKÉPZŐ ISKOLA

A szakképző iskola 3 éves. Az első év ágazati ismereteket adó képzés, mely ágazati alapvizsgával zárul.

Az első évet követő további két évben duális képzés folyik, elsősorban munkaszerződés keretén belül.

A végzés után itt is nyitott a lehetőség az érettségi vagy akár a technikusi képzettség megszerzésére.

Mivel a szakképző iskolában is ágazati alapképzés történik, így 9. évfolyam végén van átjárhatóság a technikum és a szakképző iskola között különbözeti vizsga nélkül, mely a tanulmányi eredménytől függ.

Az ágazati alapvizsga alkalmas egyszerű munkakörök betöltésére.

Építőipar ágazat

Ács (Kód: 7201)

Az ács feladata épületek tetőszerkezetének elkészítése. E munka többnyire magasban történő munkavégzést igényel, így aki az egészségügyi feltételeknek megfelel és nagyon jó kézügyességgel valamint térlátással rendelkezik, aki szeret csapatban dolgozni, szereti a kihívásokat és a magasságot, annak ajánljuk e szakmát.

Burkoló (Kód: 7203)

A burkoló munkakörébe tartozik az épületek csempézése, járólapok ragasztása, illetve különféle belsőépítészeti munkák elvégzése. Munkája során dekoratív felületeket hoz létre, maradandót alkot. Ez a mesterség ötletességet, ügyességet, térlátást igényel. Ha rendelkezel ezekkel a készségekkel, válaszd ezt a szakmát!

Festő, mázoló, tapétázó (Kód: 7204)

A festő, mázoló, tapétázó feladata helyiségek falainak széppé varázslása. Fő feladata a festés és különböző technikákkal (díszítőfestés, tapétázás, műmárványozás stb.) való díszítés, nyílászárók mázolása. Aki ezt a mesterséget választja jó állóképességgel, kézügyességgel, és szépérzékkel, kifinomult ízléssel kell rendelkeznie.

Kőműves (Kód: 7202)

A kőműves feladata maradandó épületek, építmények létrehozása. Munkája összetett: alkot, alkot, ezen belül alapot ás, falaz, vakol, burkol. Mivel a munkavégzés szabadban is történik, a szakma művelőinek fontos, hogy szeressék a változatosságot, ötletesek, alaposak, szakszerűek és precízek legyenek. Aki ezt a mesterséget választja jó döntést hoz, hiszen kőművesekre mindig szükség van.

Épületgépészet ágazat

Központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő (Kód: 7303)

A központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő feladata a fűtésrendszerek teljes körű kiépítése, üzemeltetése és a biztonságos működéshez való feltételek megteremtése. E mellett fontos feladata még a karbantartási és javítási munkák elvégzése. Szerelési vázlatot készít, meghatározza, és biztosítja a szükséges anyagokat, majd elvégzi a beszerelési munkát. Mérőórákat és nyomásszabályzót helyez el, illetve a padlócsövek és radiátorok számának kiszámításában és felszerelésében is tevékenykedik. Egy jó központi fűtés- és rendszerszerelő ismeri a fém és műanyag megmunkálási technológiákat. Ha szeretsz szerelni és szívesen barangolsz az energiafelhasználással kapcsolatos számítások világában és ezt szeretnéd a gyakorlatban megvalósítani, válaszd ezt a szakmát!

Faipari és bútoripari ágazat

Kárpitos (Kód: 7801)

A kárpitos feladata, hogy kemény felületeket kipárnázzon, díszítsen és szövettel vonjon be. Munkája jellemző feladatai az ülő- és fekvőbútorok készítése, javítása, felújítása. Ráképzéssel a járművek utastereinek funkcionális és díszítő kárpitozását is végezheti. Egy jó kárpitos precíz, ötletes, kellő esztétikai érzékkel és megfelelő kézügyességgel rendelkezik. Ha kedveled a szabást és varrást, ha kényelmessé szeretnéd tenni az emberek életét, válaszd ezt a mesterséget.

Gépészet ágazat

Épület- és szerkezetlakatos (Kód: 7302)

Az épület- és szerkezetlakatosok vasból, acélból és egyéb fémekből készült lemezeket, idomokat, csöveket munkálnak meg. Az épületek vázának alapját készítik a lakatosok, hiszen az acél és fémszerkezet az ő munkájuk eredménye. Akit elragad a fémmegmunkálás sokszínűségének megismerése utáni vágy, annak nagyon sokrétű elhelyezkedési lehetősége lesz. Többek között a daruk, hidak, TV és rádiótornyok, gépjárművek és szerszámgép vázszerkezetek, épületlakatos munkát igénylő fémszerkezetek gyártásával foglalkozó vállalkozások érdeklődnek e szakma művelői iránt. Nagyon változatos szakma, igazán jó választás.

Ipari gépész (Kód: 7301)

Az ipari gépész feladata az iparban használt gépek, berendezések javítása, karbantartása, az üzemszerű működésük biztosítása. E munkák keretében foglalkozik alkatrész felújítással, szerelési feladatok, beüzemelési tevékenységek végzésével.

Ha otthon érzed magad a gépek világában, érdekel a műszaki technika és nem riadsz vissza a műszerek, digitális és analóg mérőeszközök használatától, a gépek működtetésétől, ez a szakma neked való!

Specializált gép- és járműgyártás ágazat

Gépjármű mechatronikus (Kód: 7104)

A gépjármű mechatronikus a gépjárművek sorozatgyártásában a gyártósorról lekerülő új autó műszaki átvételénél, vagy a járműjavításban végzi feladatait. Munkája során a gépjármű mechanikus és elektronikus rendszereinek minőségét ellenőrzi, kiszűri és megjavítja, vagy megjavíttatja az előforduló hibákat, előkészíti a gépjárművet értékesítésre.

E tevékenység széles körű szakmai ismereteket, csapatmunkát igényel. Aki szeret újat alkotni, tudását állandóan fejleszteni, a korszerű technológiákat alkalmazni munkája során, annak ezt a szakmát ajánljuk.

Járműfényező (Kód: 7101)

A járműfényező szakember feladata a gépjárművek karosszériáinak javító és felújító jellegű felületkezelése, fényezése. Tevékenységét a kézi és gépi fényezési technológiák alkalmazásával önállóan, a járműkarosszéria felületkezelési előírásai szerint végzi. Munkájához elengedhetetlen a pontosság, a precizitás, valamint a szépérzék.

Ha érdekelnek a régebbi autók, valamint a sérült járműből esztétikus, újszerű jármű alkotása, akkor ezt a szakmát kell választanod.

Járműkarosszéria előkészítő, felületbevonó (Kód: 7103)

A járműkarosszéria előkészítő, felületbevonó feladata gépjárművek karosszériáinak felületkezelése, ipari rendszerű fényezése. Tevékenységét az ipari fényezési technológiák alkalmazásával önállóan, a járműkarosszéria felületkezelési előírásai szerint végzi. Közvetlenül részt vesz a felületkezelési folyamat alkalmazásán keresztül a minőségre vonatkozó szabványok betartásában és a technológiai folyamatok, a minőségbiztosítás, a munkabiztonság és a környezetvédelem folyamatos korszerűsítési tevékenységeiben.

Azok részére ajánljuk e szakmát, akik szeretik a pontosságot, a tisztaságot, rendszerszintű munkavégzésre alkalmasnak érzik magukat és kedvelik az autókat is.

Karosszérialakatos (Kód: 7102)

A karosszérialakatos feladata a személygépkocsik, tehergépkocsik, autóbuszok, pótkocsik alvázainak, karosszériaelemeinek javítása, a sérült karosszériarészek egyengetése vagy pótló elemeinek elkészítése és illesztése, ezt követően a javított karosszériák fényezésre történő előkészítése. Munkája nagy részét a karambolos,  és korrodált karosszériájú járművek javítása teszi ki. A karosszéria elemek és tartozékok javítása során használ húzatópadot, speciális szerszámokat, mérőeszközöket. Tevékenységét a precizitás, a szakértelem és a pontosság jellemzi.

Akik szeretnek elmélyülni az autók világában, és egy igazán piacképes szakmát szeretnének űzni, válasszák a karosszérialakatos mesterséget.